Activiteiten

U vindt hier de activiteiten in de kerk van Overschild. Activiteiten in de andere kerken van de SOGK vindt u onder het kopje  "Alle SOGK Activiteiten".

De Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) organiseert activiteiten voor al haar deelnemende kerken. Een overzicht van deze activiteiten wordt hieronder getoond.

Zondag 29 november t/m 31 december 2020
Adventskalender Overschild

Adventskalender Overschild

In de donkere dagen voor kerst verandert het dorp Overschild in een levensgrote Adventskalender. Vanaf 29 november wordt vier weken lang iedere dag een raam onthuld met een kunstwerk vol licht. Kleed je warm aan, trek je wandelschoenen aan en wandel langs het werk van kunstenaars uit Midden-Groningen.
De kunstwerken worden gemaakt door Dineke Oosting, Kéz den Engelsman & Marian Stegeman, Emil Borchert en Eva Sijpkes. Ze laten zich inspireren door verhalen over Overschild.
Elke dag wordt een raam onthult. De ramen zijn elke dag vanaf 18:00 uur te bewonderen t/m 31 december.

Locatie Overschild: hele dorp
Tijd Aanvang 18:00 uur
Lees meer
Zaterdag 12 september t/m 3 januari 2021
Amsterdamse School in Delfzijl - Architectuur en vormgeving

Amsterdamse School in Delfzijl - Architectuur en vormgeving

In het MuzeeAquarium in Delfzijl wordt zaterdag de expositie ‘Amsterdamse School in Delfzijl, architectuur en vormgeving’ geopend. Deze tentoonstelling gaat over de in en rond Delfzijl aanwezige in Amsterdamse School-stijl gebouwde panden. De Amsterdamse School is een in de jaren ‘20 van de vorige eeuw tot bloei gekomen bouwstijl. Kenmerkend zijn de bijzondere dakvormen, de grote variatie in baksteentoepassingen, glas-in-lood ramen en geometrische vormen.
In de expositie in het MuzeeAquarium zijn onderdelen van gebouwen te zien: dakpannen, deuren, tegels en geglazuurde stenen. Ook de zogenaamde ‘toegepaste kunst’ krijgt aandacht; in de vorm van een interieur in de stijl van de jaren ‘20 en ‘30, en objecten die verschillende stijlen uit het begin van de 20ste eeuw illustreren, zoals art deco en art nouveau. Verder worden kasten van meubelfabrikant J. Huizinga uit Groningen, alsmede oude ansichten en recente foto’s van Jaap Groeneveld getoond.
Bovendien kan een Amsterdamse School-wandeling door Delfzijl worden gemaakt. Deze wandeling is verkrijgbaar bij VVV, gevestigd in het MuzeeAquarium.

Locatie MuzeeAquarium: Zeebadweg 7
Delfzijl
Tijd 10:00 - 17:00 uur
Lees meer
Vrijdag 25 september t/m 17 januari 2021
Body language - Het lichaam in de middeleeuwse kunst

Body language - Het lichaam in de middeleeuwse kunst

Van wonden in de vorm van vagina’s en wandelende heiligen zonder hoofd tot Jezus die als een druif wordt uitgeperst. Welkom in de intrigerende belevingswereld van de middeleeuwer. Vanaf 25 september 2020 toont Museum Catharijneconvent de meest fascinerende verbeeldingen van het lichaam uit het tijdvak 1300 - 1500. Het lichamelijke werd in die periode namelijk op een totaal nieuwe manier afgebeeld. Wat zat hier achter? En tot welke - in hedendaagse ogen - merkwaardige kunst leidde dit? Kruip in de huid van de middeleeuwer en ervaar een nooit eerder tentoongesteld fenomeen!

Locatie Museum Catharijneconvent: Lange Nieuwstraat 38
Utrecht
Lees meer
Zaterdag 3 oktober t/m 7 maart 2021
Henk Helmantel - Meesterschilder

Henk Helmantel - Meesterschilder

Liefhebbers van het werk van Henk Helmantel kunnen vanaf dit najaar hun hart ophalen in het Drents Museum. Van 3 oktober 2020 tot en met 7 maart 2021 staat in de tentoonstelling Henk Helmantel – Meesterschilder het kunstenaarschap en het ambacht van de Groninger centraal. Helmantel wordt nationaal én internationaal geroemd om zijn meesterlijk geschilderde stillevens en kerkinterieurs. In de grote tentoonstellingszaal van het Drents Museum zijn straks ruim 80 schilderijen van Helmantel te zien. Een bijzonder onderdeel van de tentoonstelling zijn de voorwerpen die op de stillevens zijn afgebeeld en uit de persoonlijke verzameling van de kunstenaar komen.
Openingstijden: di t/m zo: 11.00 - 17.00 uur.
Tickets voor een bezoek aan het Drents Museum kun je op dit moment alleen online kopen.

Locatie Drents Museum: Brink 1
Assen
Lees meer
Zaterdag 3 oktober t/m 2 januari 2021
Expositie Irma Krabbendam

Expositie Irma Krabbendam

Irma is landschapsschilder. Wandelend over het eiland ziet zij achter de duintoppen nog een glimp van wat zich erachter bevindt. Fietsend dwaalt haar oog oneindig over de graanvelden. De verwondering als de zon ondergaat en het maanlicht de horizon doet oplichten. In de schilderijen van Irma is de horizon steeds duidelijk aanwezig. De horizon benadrukt nog eens extra de oneindigheid van de ruimte.

Laat u meevoeren over de eilanden, langs de akkers op het Hogeland en ervaar de ruimte in de natuur. De expositie is dagelijks te bezichtigen en de toegang is gratis en i.v.m. Covid -19 voldoende ruimte.

Locatie Kerk Rottum: Kloosterweg 13
Rottum
Prijs Toegang gratis
Inlichtingen irma@detheepot.nl
Lees meer
Donderdag 22 oktober t/m 16 december 2020
75 jaar vrijheid

75 jaar vrijheid

Op 22 oktober is de expositie ’75 jaar vrijheid’ geopend door onze burgermeester Henk Jan Bolding. Deze expositie laat ons stilstaan bij het thema vrijheid door de ogen van kinderen. Tabitha Brouwer (beeldend kunstenaar) heeft samen met de kinderen van OBS de Wierde (Adorp) en CBS de Meander (Sauwerd) ruimtelijk werk en collages gemaakt naar aanleiding van het werk van Picasso. In de kerk is een allegorie van de vrede te zien. Er vliegen kleurrijke vogels door de lucht waar de vissen er tussendoor lijken te zwemmen. Er zijn hemellichamen, muziek, dansende engeltjes en er is fruit in overvloed. Maar op de achtergrond is de oorlog nog zichtbaar, met zwart, wit en grijs wordt zowel ruimtelijk als in een collage een bombardement verbeeld, de Guernica.

De expositie is dagelijks te zien in het kerkje van Adorp van 10.00 tot 17.00 uur.

Er mogen per keer maximaal vier volwassenen naar binnen!

Locatie Kerk Adorp: Torenweg 4
Adorp
Tijd 10:00 - 17:00 uur
Prijs Toegang gratis
Donderdag 19 november t/m 6 december 2020
World Press Photo Exhibition 2020

World Press Photo Exhibition 2020

Detail van foto Sven Sleur

Deze wereldberoemde fototentoonstelling bestaat uit de beste, belangrijkste beeldverhalen van over de hele wereld. Portretten, documentaire series, nieuws- natuur- en sportfoto's doen verslag van wat er in de wereld gaande is. Protest en de rol van de jeugd bij het teweegbrengen van verandering is dit jaar een belangrijk thema. Alle 150 prijswinnende beelden zijn samengesteld tot een indrukwekkende, internationale tentoonstelling.

Rise Up
Wat roert zich in het Noorden? Wat is er gebeurd in een jaar van protesteren voor cultuur, natuur, rechten en traditie en wat heeft het ons opgeleverd? Noordelijke fotografen vertellen het verhaal van burgerinitiatieven, protesten en de mensen die strijden voor hun idealen.

Tickets
Check de website van NonFiction Photo voor tickets, openingstijden en meer informatie.

Openingstijden
ma t/m wo : 10.00 - 18.00
do en vr : 10.00 - 21.00
za 14, 28 nov en 5 dec : 10.00 - 18.00
za 21 nov : 14.00 - 18.00 zo : 10.00 - 18.00

Kosten
€8,00 Regulier ma t/m vr
€9,00 Regulier zaterdag en zondag
€5,00 Reductie (student (MBO/HBO/WO), onder de 18 jaar en ticketdeals
€1,00 Stadjerspashouders
€1,00 Kinderen 6 tot en met 11 jaar
€0,00 Kinderen onder de 6 jaar

Locatie Synagoge Folkingestraat Groningen: Folkingestraat 60
Groningen
Tijd 10:00 - 18:00 uur
Prijs Toegang EUR 8,00; reserveren verplicht
Lees meer
Donderdag 19 november t/m 28 februari 2021
GIMME SHELTER: The Stones in Beeld

GIMME SHELTER: The Stones in Beeld

Van 19 november tot en met 28 februari presenteren Noorderlicht en de Stichting Oude Groninger Kerken een grote tentoonstelling rond de Rolling Stones in de Der Aa-kerk. ‘GIMME SHELTER’ toont werk van fotografen, documentaires, televisiemateriaal en nog veel meer. De tentoonstelling loopt gelijktijdig met ‘Unzipped’ in het Groninger Museum en kijkt met een andere blik naar de legendarische band, door veel vroege fotografie te presenteren en de Stones mede te benaderen vanuit een Nederlands-Gronings perspectief.

FOTOGRAFIE
Bent Rej (Denemarken, 1940-2016), maakte van maart 1965 tot mei 1966 deel uit van het gevolg van de Rolling Stones tijdens de Satisfaction-tour. Hij werd vertrouweling en vriend van de band, die hem carte blanche gaf. Voormalig Stones-bassist Bill Wyman noemt Rej’s werk “the finest single collection of Stones-photographs I’ve ever seen”. Ook uit die tijd: het beruchte Stones-concert in het Kurhaus in Den Haag, dat volledig uit de hand liep. Rob Bosboom (Nederland, 1940-2017), een van de eerste echte popfotografen in ons land, vergezelde de Rolling Stones die dag. Gijsbert Hanekroot (Nederland, 1945) was in de jaren zeventig de hoffotograaf van Muziekkrant OOR. Uit die tijd stamt ook zijn prachtige Stones-archief, waarvan hij een selectie laat zien tijdens ‘GIMME SHELTER’. Hanekroot toont hun enorme uitstraling op het podium en intieme momenten daarbuiten. Claude Vanheye (Nederland, 1948) was Nederlands jongste succesfotograaf in de jaren 70 en een leidende figuur in de internationale popscene. Hij had alle wereldsterren voor zijn lens. In shoots backstage en in de studio toont hij in zijn Stones-werk de mens achter de muziek.

FILM
De Groninger Nick Landman appte al zijn vrienden: Waar was jij op 2 juni 1999? De meesten wisten het nog: in het Stadspark bij het concert van de Rolling Stones. Landman maakte er een documentaire over. Daarnaast vertonen we onbekende fragmenten uit het archief van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, het interview van Boudewijn Büch met Mick Jagger uit 1997 en een aantal bijzondere buitenlandse documentaires.

KAARTEN
We volgen de richtlijnen van het RIVM. Er kan gereserveerd worden voor een tijdslot via de website van VanPlan.

Locatie Der Aa-kerk: Akerkhof 2
Groningen
Tijd 10:00 - 17:00 uur
Prijs Toegang EUR 10,00
Lees meer
Zondag 29 november t/m 31 december 2020
Adventskalender Overschild

Adventskalender Overschild

In de donkere dagen voor kerst verandert het dorp Overschild in een levensgrote Adventskalender. Vanaf 29 november wordt vier weken lang iedere dag een raam onthuld met een kunstwerk vol licht. Kleed je warm aan, trek je wandelschoenen aan en wandel langs het werk van kunstenaars uit Midden-Groningen.
De kunstwerken worden gemaakt door Dineke Oosting, Kéz den Engelsman & Marian Stegeman, Emil Borchert en Eva Sijpkes. Ze laten zich inspireren door verhalen over Overschild.
Elke dag wordt een raam onthult. De ramen zijn elke dag vanaf 18:00 uur te bewonderen t/m 31 december.

Locatie Overschild: hele dorp
Tijd Aanvang 18:00 uur
Lees meer

5

december
Sinterklaas in de Martinikerk - Pepernotenconcert

Sinterklaas in de Martinikerk - Pepernotenconcert

Of Sint Maarten het kan waarderen dat zijn concurrent zoveel aandacht krijgt? En dan nota bene in de kerk die naar hem vernoemd is? In ieder geval kunt u op zaterdag 5 december komen luisteren naar muziek rondom Sinterklaas. Bij binnenkomst in de sfeervolle Martinikerk krijgt u een kopje warme chocolademelk en vervolgens zult u de vele klankkleuren van het beroemde Schnitger-orgel kunnen horen. Organist Sietze de Vries zal improviseren op bekende Sinterklaasliederen, die velen van u al van kinds af aan kennen. Daarbij zal er soms quasi-serieus in Bachstijl geïmproviseerd worden, maar ook onverwachte stijlen en kleuren kunnen tot klinken komen op het ‘groene monster’.
Vanwege de covid-19 maatregelen zijn er maar beperkt plaatsen beschikbaar voor het concert.
Zoals de situatie nu is, kunnen er slechts 30 mensen per keer ontvangen worden. Sietze de Vries zal daarom tweemaal een uur improviseren: om 14:00 uur en om 16:00 uur.


Locatie Martinikerk: Martinikerkhof 3
Groningen
Tijd Aanvang 16:00 uur
Prijs Toegang EUR 12,50; reserveren verplicht
Lees meer

6

december
Kinderkerk

Kinderkerk

Op zondag 1 november en zondag 6 december is er Kinderkerk in het Witte kerkje Grootegast. Op vrijdag 25 december is er een speciale Kinderkerk met een kerstviering.

Locatie Witte Kerkje: Rondweg 21
Grootegast
Tijd 09:30 - 10:30 uur